Nöropsikolojik değerlendirme, nörolojide yardımcı muayene yöntemlerindendir.Nöropsikolojik değerlendirme nörolojide çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.
Nöropsikolojik değerlendirme ne zaman ve hangi amaçlarla istenilir:
I. Ayırdedici Tanı Amacıyla: Farklı demans tablolarının birbirinden ayrıdedilmesinde ve nörolojik muayeneye yansımayan nörolojik hastalıklarda nöropsikolojik muayene ayırdedici tanıya yardımcı olur.
II-Hastalığın seyrinin izlenmesi amacıyla: Nöropsikolojik değerlendirme, hastalığın seyrinin izlenmesi, tedavinin planlanması ya da tedavinin değerlendirilmesi amacıyla istenebilir. Nöropsikolojik muayenenin belli aralıklarla tekrarlanması, nörolojik hastalığın ne yönde geliştiğini (düzelmekte mi kötüleşmekte mi olduğunu); bu gelişmenin hızını (hastalığın hızlı mı yavaş mı ilerlemekte olduğunu) oldukça güvenilir bir şekilde gösterir. Belli aralıklarla tekrarlanan nöropsikolojik muayene, tedavinin hatta gerekli durumlarda cerrahi girişimin planlanmasına ışık tutar.
Nöropsikolojik Testler
Dikkat Testleri,
Bellek Testleri,
Frontal varyant Testleri,
Görsel-Mekansal Testler;
Kapsamlı Nöropsikolojik değerlendirme; doktorunuzun şüphelendiği demans veya kognitif bozukluğu tespit etmeye ve kognitif profili detaylandırmaya yönelik olarak oluşturulan çeşitli bataryalar ile detaylı bir nöropsikolojik profil çıkarma ve raporlandırma sürecini kapsamaktadır.